MATURANTI

MATURITNÉ TÉMY - školský rok 2018/19

VLASTNOSTI A ŠTRUKTÚRA LÁTOK

  • Látky, prvky, zlúčeniny, zmesi, oddeľovanie zložiek zmesí
  • Zloženie a štruktúra atómov, základný a excitovaný stav atómov, hmotnosť atómov, molekúl, látkové množstvá , PSP.
  • Chemická väzba, elektrónové štruktúrne vzorce. Skupenstvá látok, kryštálové štruktúry látok a chemická väzba.
  • Názvoslovie anorganických látok, precvičovanie, výpočty z chemických vzorcov
  • Roztoky, látkové bilancie v roztokoch.

CHEMICKÉ REAKCIE A ICH PRIEBEH

  • Chemické reakcie, typy, kinetika chemických reakcií, výpočty z rovníc
  • Termochémia, výpočty z termochemických rovníc
  • Chemická rovnováha
  • Kyseliny a zásady, protolytické reakcie, určovanie pH roztokov
  • Oxidácia a redukcia, redoxné deje v prírode
  • Zrážacie reakcie, analytická chémia, výpočty zo vzorcov

PRVKY A ICH ANORGANICKÉ ZLÚČENINY

  • Periodicita fyz.-chem.vlastností prvkov a zlúčenín , porovnanie vlastností kovov, vodíka, s-prvkov a d-prvkov-
  • Komplexné zlúčeniny
  • Periodicita fyz.-chem.vlastností prvkov a zlúčenín 13. a 14. skupiny PSP
  • Periodicita fyz.-chem. vlastností prvkov a zlúčenín 15. a 16. skupiny PSP
  • Periodicita fyz.-chem. vlastností prvkov a zlúčenín 17. a 18.skupiny PSP

CHARAKTERISTIKA A VLASTNOSTI ORGANICKĆH LÁTOK

  • Charakteristika a rozdelenie organických zlúčenín, názvoslovie organických zlúčenín, Izoméria
  • Nasýtené uhľovodíky , Nenasýtené uhľovodíky reakčné mechanizmy , metódy prípravy látok, polymerizácia
  • Aromatické uhľovodíky, pravidlá substitúcie na benzénovom jadre, indukčný a mezomérny efekt
  • Deriváty uhľovodíkov, vlastnosti a chemické premeny halogénderiváty uhľovodíkov
  • Dusíkaté deriváty uhľovodíkov - nitroderiváty, amíny
  • Heterocyklické zlúčeniny, alkaloidy
  • Kyslíkaté deriváty uhľovodíkov - hydroxyderiváty, karbonylové zlúčeniny
  • Karboxylové kyseliny a ich deriváty

BIOLÁTKY

  • Chemické zloženie živých sústav, fyzikálne a chemické premeny v živých sústavách
  • Vznik energie v organizme , citrátový cyklus
  • Lipidy a ich metabolizmus
  • Sacharidy a ich metabolizmus, fotosyntéza
  • Bielkoviny
  • Nukleové kyseliny
  • Enzýmy, vitamíny, hormóny.

MATURITNÉ POKUSY - školský rok 2018/19

VLASTNOSTI A ŠTRUKTURA LATOK

  • Pripraviť heterogénnu zmes, oddeliť zložky filtráciou
  • Porovnanie vlastností vápnika, horčíka, uhlíka a síry /kovové vlastnosti, vlastnosti oxidov / a porovnanie s ich postavením v PSP
  • Porovnanie vlastnosti zlúčenín s kovalentnou väzbou (polárnou a nepolárnou)a iónovou - jód a jodid draselný
  • Laboratórne sklo, pomôcky a ich použitie
  • Príprava roztoku definovaného zloženia a meranie hustoty roztoku pyknometrom

CHEMICKÉ REAKCIE A ICH PRIEBEH

  • Dôkaz zákona zachovania hmotnosti pri chemických reakciách
  • Experiment zameraný na zistenie zmeny entalpie sústavy pri rozpúšťaní chemických látok
  • Využitie princípu pohyblivej rovnováhy v roztoku chloridu kobaltnatého na riešenie úloh - fotografie a video
  • Určenie pH roztoku použitím indikátora, (fenolftaleín, metyloranž, lakmus), predpovedanie sfarbenie indikátora v roztokoch
  • Redoxné reakcie peroxidu vodíka

PRVKY A ICH ANORGANICKÉ ZLÚČENINY

  • Elektrolýza vodného roztoku chloridu sodného
  • Príprava komplexných zlúčenín medi s využitím zámeny ligandov
  • Prípravu oxidu uhličitého a meranie objemu vzniknutého plynu
  • Rozlišovanie anorganických solí chemickými reakciami a plameňovými skúškami
  • Reaktivita halogénov a halogenidov
  • Neutralizačná titrácia

CHARAKTERISTIKA A VLASTNOSTI ORGANICKĆH LÁTOK

  • Zostavenie modelov izomérov nasýtených a nenasýtených uhľovodíkov
  • Dôkaz násobnej väzby v siliciach manganistanovou skúškou
  • Dôkaz prítomnosti C,H, vo vzorke organickej zlúčeniny
  • Práca s chemickými tabuľkami - vlastnosti halogénderivátov uhľovodíkov
  • Acidobázické vlastnosti azofarbív
  • Extrakcia antokyanínov a dôkaz zmeny sfarbenia v závislosti od pH
  • Kyslíkaté deriváty uhľovodíkov - dôkaz aldehydovej skupiny Fehlingovou skúškou
  • Odstraňovanie vodného kameňa roztokom kyseliny octovej

BIOLÁTKY

  • Stanovenie obsahu vody v rastlinnej vzorke
  • Hydrofóbne vlastnosti lipidov, hydrolýza mydla
  • Dôkaz prítomnosti škrobu vo vzorke a jeho rozklad enzýmami
  • Dôkaz prítomnosti bielkoviny vo vzorke
  • Denaturácia bielkovín
  • Redukujúce sacharidy