MATURITNÉ
TÉMY - školský rok 2023/24
VLASTNOSTI A ŠTRUKTÚRA LÁTOK
- Látky, prvky, zlúčeniny, zmesi, oddeľovanie zložiek zmesí
- Zloženie a štruktúra atómov, základný a excitovaný stav atómov, hmotnosť atómov, molekúl, látkové množstvá , PSP.
- Chemická väzba, elektrónové štruktúrne vzorce. Skupenstvá látok, kryštálové štruktúry látok a chemická väzba.
- Názvoslovie anorganických látok, precvičovanie, výpočty z chemických vzorcov
- Roztoky, látkové bilancie v roztokoch.
CHEMICKÉ REAKCIE A ICH PRIEBEH
- Chemické reakcie, typy, kinetika chemických reakcií, výpočty z rovníc
- Termochémia, výpočty z termochemických rovníc
- Chemická rovnováha
- Kyseliny a zásady, protolytické reakcie, určovanie pH roztokov
- Oxidácia a redukcia, redoxné deje v prírode
- Zrážacie reakcie, analytická chémia, výpočty zo vzorcov
PRVKY A ICH ANORGANICKÉ ZLÚČENINY
- Periodicita fyz.-chem.vlastností prvkov a zlúčenín , porovnanie vlastností kovov, vodíka, s-prvkov a d-prvkov-
- Komplexné zlúčeniny
- Periodicita fyz.-chem. vlastností prvkov a zlúčenín 13. a 14. skupiny PSP
- Periodicita fyz.-chem. vlastností prvkov a zlúčenín 15. a 16. skupiny PSP
- Periodicita fyz.-chem. vlastností prvkov a zlúčenín 17. a 18.skupiny PSP
CHARAKTERISTIKA A VLASTNOSTI ORGANICKĆH LÁTOK
- Charakteristika a rozdelenie organických zlúčenín, názvoslovie organických zlúčenín, Izoméria
- Nasýtené uhľovodíky , Nenasýtené uhľovodíky reakčné mechanizmy , metódy prípravy látok, polymerizácia
- Aromatické uhľovodíky, pravidlá substitúcie na benzénovom jadre, indukčný a mezomérny efekt
- Deriváty uhľovodíkov, vlastnosti a chemické premeny halogénderiváty uhľovodíkov
- Dusíkaté deriváty uhľovodíkov - nitroderiváty, amíny
- Heterocyklické zlúčeniny, alkaloidy
- Kyslíkaté deriváty uhľovodíkov - hydroxyderiváty, karbonylové zlúčeniny
- Karboxylové kyseliny a ich deriváty
BIOLÁTKY
- Chemické zloženie živých sústav, fyzikálne a chemické premeny v živých sústavách
- Vznik energie v organizme , citrátový cyklus
- Lipidy a ich metabolizmus
- Sacharidy a ich metabolizmus, fotosyntéza
- Bielkoviny
- Nukleové kyseliny
- Enzýmy, vitamíny, hormóny.
MATURITNÉ POKUSY - školský rok 2023/24
VLASTNOSTI A ŠTRUKTURA LATOK
- Pripraviť heterogénnu zmes, oddeliť zložky separačnou metódou.
- Porovnanie vlastností vápnika, horčíka, uhlíka a síry /kovové vlastnosti, vlastnosti oxidov / a porovnanie s ich postavením v PSP
- Porovnanie vlastnosti zlúčenín s kovalentnou väzbou (polárnou a nepolárnou)a iónovou - jód a jodid draselný
- Laboratórne sklo, pomôcky a ich použitie
- Príprava roztoku definovaného zloženia a meranie hustoty roztoku pyknometrom
CHEMICKÉ REAKCIE A ICH PRIEBEH
- Dôkaz zákona zachovania hmotnosti pri chemických reakciách
- Experiment zameraný na zistenie zmeny entalpie sústavy pri rozpúšťaní chemických látok
- Využitie princípu pohyblivej rovnováhy v roztoku chloridu kobaltnatého na riešenie úloh - fotografie a video
- Určenie pH roztoku použitím indikátora, (fenolftaleín, metyloranž, lakmus), predpovedanie sfarbenie indikátora v roztokoch
- Redoxné reakcie peroxidu vodíka
PRVKY A ICH ANORGANICKÉ ZLÚČENINY
- Elektrolýza vodného roztoku chloridu sodného
- Príprava komplexných zlúčenín medi s využitím zámeny ligandov
- Prípravu oxidu uhličitého a meranie objemu vzniknutého plynu
- Rozlišovanie anorganických solí chemickými reakciami a plameňovými skúškami
- Reaktivita halogénov a halogenidov
- Neutralizačná titrácia
CHARAKTERISTIKA A VLASTNOSTI ORGANICKĆH LÁTOK
- Zostavenie modelov izomérov nasýtených a nenasýtených uhľovodíkov
- Dôkaz násobnej väzby v siliciach manganistanovou skúškou
- Dôkaz prítomnosti C,H, vo vzorke organickej zlúčeniny
- Práca s chemickými tabuľkami - vlastnosti halogénderivátov uhľovodíkov
- Acidobázické vlastnosti azofarbív
- Extrakcia antokyanínov a dôkaz zmeny sfarbenia v závislosti od pH
- Kyslíkaté deriváty uhľovodíkov - dôkaz aldehydovej skupiny Fehlingovou skúškou
- Odstraňovanie vodného kameňa roztokom kyseliny octovej
BIOLÁTKY
- Stanovenie obsahu vody v rastlinnej vzorke
- Hydrofóbne vlastnosti lipidov, hydrolýza mydla
- Dôkaz prítomnosti škrobu vo vzorke a jeho rozklad enzýmami
- Dôkaz prítomnosti bielkoviny vo vzorke
- Denaturácia bielkovín
- Redukujúce sacharidy